"Η ηλικία της νύχτας" του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τα εκπαιδευτήρια Μπουγά

Η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά παρουσιάζει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η ηλικία της νύχτας". Η παράσταση που παρουσιάστηκε και στο πλαίσιο των γιορτών μαθητικής δημιουργίας, θα επαναληφθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, την Πέμπτη και την Παρασκευή 12 και 13 Μαίου στις 9.15μμ.

Το έργο γράφτηκε το 1958 και παίχτηκε το 1959 στο θέατρο Τέχνης. Αναφέρεται σε μια πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου , που και σήμερα είναι δυστυχώς τραγικά επίκαιρη. Στους πρόσφυγες και τις οδυνηρές συνέπειες από την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών λόγω του πολέμου.

Τότε οι πρόσφυγες ήταν οι βομβόπληκτοι από τον Πειραιά για την στέγαση των οποίων μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου η ελληνική κυβέρνηση είχε επιτάξει διαθέσιμους χώρους, όπως σπίτια, αποθήκες κλπ. Αυτή την περίοδο τοποθετεί ο Καμπανέλλης τη δράση των ηρώων του. Σε μια διώροφη αρχοντική μονοκατοικία, ιδιοκτησία της οικογένειας Καρρά.

Στον επάνω όροφο κατοικεί η ο κος Καρράς με τη σύζυγο και το μοναχοπαίδι του. Στο ισόγειο, όμως, κατοικούν- δωμάτιο και οικογένεια- πρόσφυγες. Η ιδιότυπη αυτή συγκατοίκηση που θα χρονίσει , θα μετατραπεί σε μια ανοιχτή σύγκρουση των πάνω και των κάτω.

Σε αυτή τη διώροφή κατοικία με θεατρική μαεστρία ο Καμπανέλλης τοποθετεί συγκρούσεις που και τότε και σήμερα μας ταλανίζουν και μας διαμορφώνουν. Η σύγκρουση ανάμεσα στους ντόπιους και τους πρόσφυγες, τους έχοντες και τους μη έχοντες, τους γονείς και τα παιδιά, την ελπίδα και την απελπισία. Πλάι στο θέμα των προσφύγων, το θέμα της νεανικής απογοήτευσης και της μηδενιστικής μελαγχολίας εξαιτίας ρημαγμένων ιδεολογιών οδηγεί το έργο σε τραγικό φινάλε.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χριστίνας Δίμιζα, ενώ τα σκηνικά και την αφίσα έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Κοτταρίδης. Υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας είναι η φιλόλογος Σταυρούλα Γιαννακοπούλου που ανέλαβε και τη μουσική επιμέλεια.

Ηθοποιοί της παράστασης είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες: Αγγελίνα Ανδριανού, Θάλεια Ανδριανού, Γιώργος Αντωνόπουλος, Νάνση Βασιλάκη, Μελίνα Γιαννακοπούλου, Μανώλης Γκίζας, Ειρήνη Κοτταρίδη, Ιωάννα Κουτέλα, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Ειρήνη Λέφα, Βασιλίνα Ναθαναήλ, Αναστασία Πετροπούλου, Κατερίνα Ρεκλείτη, Φαίη Σπηλιωτοπούλου, Ιωάννα Τασσιοπούλου.

Η θεατρική ομάδα και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, τιμώντας στην πράξη το θέμα του έργου, σε συνεργασία με το σύλλογο "Μαζί για τους πρόσφυγες", απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στο κοινό της Καλαμάτας να παρακολουθήσει την παράσταση και να στηρίξει με ιατροφαρμακευτικό υλικό το έργο του συλλόγου για τους πρόσφυγες.

Τελευταία τροποποίηση στις%AM, %16 %341 %2016 %10:%Μαϊ
επιστροφή στην κορυφή

Φαρμακεια

Καμία εκδήλωση

Calendar

KalamataMall.gr

Συνδεθείτε ή Δημιουργία Λογαριασμού